Młodzi badacze dyskutowali na UWM o żywności

Konferencja Naukowa Młodych Badaczy ,,Bezpieczeństwo i jakość żywności” odbywa się w Olsztynie od 19 lat. Organizują ją olsztyński Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk i Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Konferencja „Bezpieczeństwo i jakość żywności” „wyewoluowała” z seminarium środowiskowego młodych pracowników nauki. Jej 19. edycja odbyła się 20 października na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Spotkanie badaczy rozpoczynających swoją drogę naukową to doskonała okazja do prezentacji wyników badań, możliwość wymiany doświadczeń oraz zacieśnienia więzi pomiędzy nauką a przemysłem.

W wydarzeniu jak zwykle udział brali pracownicy naukowi, doktoranci oraz przedstawiciele przemysłu. W tym roku po raz pierwszy w gronie uczestników pojawili się prelegenci z zagranicznych ośrodków naukowych tj. Department of Health Science University Magna Graecia, Catanzaro, Włochy oraz Kundiiev Institute of Occupational Health of the National Academy of Medical Sciences, Kijów, Ukraina. Jedno wystąpienie zostało wygłoszone stacjonarnie, natomiast dwa pozostałe ze względu na sytuację polityczną Ukrainy zostały odtworzone po uprzednim nagraniu prezentujących je uczestniczek.

Wykład inauguracyjny wygłosił mgr inż. Sebastian Kwiatkowski, dyrektor sprzedaży i realizacji serwisu GEA Westfalia Separator Polska oraz dyrektor techniczny (na zdjęciu). Prezentowane w trakcie wykładu plenarnego zagadnienia dotyczyły komponentów procesowych GEA dla bezpieczeństwa i jakości żywności. Wykład wzbudził duże zainteresowanie słuchaczy. Po wykładzie plenarnym odbyły się prelekcje, w trakcie których przedstawiono wyniki prac zespołów badawczych m.in. z Wydziału Nauki o Żywności i Wydziału Prawa i Administracji UWM oraz IRZiBŻ PAN Olsztyn.

Zagadnienia prezentowane w trakcie referatów ustnych dotyczyły m.in.:

  • dodatku olejków eterycznych jako sposobu na zachowanie jakości mięsa wieprzowego,
  • kształtowania się zawartości skwalenu w mleku kobiecym w zależności od wieku matek karmiących,
  • charakterystyki szczepów mikroorganizmów izolowanych z żywności i środowiska jej produkcji,
  • charakterystyki składników bioaktywnych z granatu oraz bezpieczeństwa żywnościowego w kontekście wojny w Ukrainie.

Każde z wystąpień dopełniała ciekawa i owocna dyskusja. Wszyscy prelegenci otrzymali certyfikaty uczestnictwa w konferencji i jak co roku wręczono wyróżnienia dla najlepszych referatów. Osobami wyróżnionymi zostali: Maciej Duda, Sylwia Machcińska-Zielińska, Weronika Zduńczyk, Giuseppe Iriti, Olha Herasimova, Olha Lahutina.

Organizatorzy już planują kolejne spotkanie. - Już dzisiaj zapraszamy do udziału w XX jubileuszowej Konferencji Młodych Badaczy „Bezpieczeństwo i jakość żywności” – informują.

Konferencja jest objęta patronatem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, a także dofinansowaniem z projektu Regionalna Inicjatywa Doskonałości.

Źródło: Wydział Nauki o Żywności, red.

Fot. Materiały organizatora